Bolile inflamatorii de ficat (hepatitele) pot avea cauze numeroase - virusuri, alcool, toxice, imunitate modificata, etc
Atunci cand apare o leziune in ficat, indiferent de cauza sa (virusuri, alcool, alte toxice, medicamente, autoimunitate, etc), in locurile agresate tesutul hepatic se inflameaza, iar repararea inflamatiei se face cu tesut fibros.
In functie de extindere, fibroza hepatica are cinci grade, de la F0 la F4, ultimul grad de fibroza insemnand ciroza hepatica.
Inlaturarea cauzei bolii de ficat este foarte importanta, dar daca s-a ajund in stadii avansate de fibroza, este foarte importanta stoparea evolutiei fibrozei, in aceasta situatie inlaturarea cauzei (de exemplu omorarea virusului hepatic) nu mai influenteaza evolutia fibrozei.
Cum afli ce fibroza hepatica ai?
Evalaurea fibrozei hepatice se poate face prin mai multe metode- Cu ultrasunete prin fibroscan
- Prin analize- fibrotest
- Prin biopsie hepatica
Aparatul este simplu de folosit, testul putand fi efectuat si de o asistenta medicala instruita in prealabil pentru o scurta perioada de timp, deoarece rolul examinatorului este foarte mic. Corelatia dintre valorile fibroscan si fibroza hepatica este mentionata alaturat in grafic
O alte metoda de evaluare a fibrozei hepatice si riscului de evolutie catre ciroza este fibrotestul
Una din formulele de calcul folosite curent in Romania utilizeaza 6 analize de sange obisnuite, valoarea lor fiind supusa unei formule de calcul matematic, parametrii folositi in calcul fiind:
- Alfa2-Macroglobulina
- Haptoglobina
- Apolipoproteina A1
- Gama-glutamil transpeptidaza (GGT)
- Bilirubina totala
- TGP / ALAT
Pentru elaborarea acestei formule, initial au fost studiati pacienti cu biopsie hepatica si analizele mentionate, si comparand cele doua tipuri de explorari, a fost elaborata o formula de calcul, care sa permita deducerea indirecta a gradului de afectare hepatica, fara a mai face biopsie hepatica.
Rezultatul explorariilor de laborator fiind convertit intr-un scor de la 0 la 1, graficul fiind colorat in functie de severitatea fibrozei sau activitatii inflamatorii , in paralel fiind prezentata si o estimare histologica conform scorului METAVIR (cu fibroza F0- F4, A0-3). Daca ne uitam pe formula de calcul reiese evident ca modificarea unei analize se reflecta in modificarea scorului de inflamatie sau fibroza a testului, uneori acest rezultat fiind fals pozitiv (aratand o afectare hepatica mai mare decat cea reala estimata prin biopsia hepatica)
Corelatia dintre rezultatele fibrotest si fibroza hepatica este ilustrata in fotografia alaturata
Fibroza hepatica -tratament
In principiu fibroza hepatica se trateaza astfel:- Regim alimentar neagresiv pentru ficat
- Inlaturarea alcoolului sau tratament antiviral
- Atentia la toxicele profesionale sau medicamente hepatotoxice
- Scaderea in greutate la supraponderalii cu steatoza hepatica
- Tratamentul infectiilor virale, bolilor de inima, fenomenelor autoimune, etc care pot duce la fibroza hepatica
- Tratament antifibrozant conform recomandarilor medicului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu